Tο πιο εύκολο χριστόψωμο, με ελάχιστα υλικά που όλοι έχουμε στο σπίτι μας! Πορτοκαλολεμονομανταρινένιο! Έτοιμο και για φέτος το δικό μας:

0
11165

Και φέτος θα σας ευχηθώ «Καλά Χριστούγεννα» με ένα
χριστόψωμο. Διαφορετικό από εκείνο της
πρώτης συνταγής, αφού περιέχει βούτυρο και αυγά αλλά το ίδιο νόστιμο και μάλλον
πιο εύκολο. Οι συνταγές για χριστόψωμο έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Δεν περιέχουν μπέικιν ή σόδα για για το φούσκωμα αλλά
μαγιά ή ακόμη καλύτερα προζύμι. Πολλές είναι νηστίσιμες ενώ άλλες περιέχουν
γάλα βούτυρο και αυγά.
Η προηγούμενη που έδωσα είναι ήδη στα πιο δημοφιλή αυτής της εβδομάδας
που σημαίνει ότι πολλοί επισκέπτες του blog σκοπεύουν
να φτιάξουν χριστόψωμο για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι τους και είδαν και τη δική μου συνταγή. Εκείνο ήταν νηστίσιμο. Τούτο εδώ έχει πιο πλούσια ζύμη, περιέχει βούτυρο γάλα και αυγά και μοσχοβολά
από τα ξύσματα εσπεριδοειδών.

Από την παρασκευή του περυσινού
Βρήκα τη συνταγή –όπως και αρκετές
άλλες- στο τετράδιο συνταγών που μου δάνεισε μια καλή μου γειτόνισσα (με έχουν
μάθει πια οι περισσότερες) και την
αντέγραψα στο δικό μου. Είναι και αυτή παλιά και παραδοσιακή. Τα 640gr του αλευριού που περιλαμβάνονται στα υλικά παραπέμπουν σε μισή οκά όπως καταλαβαίνουμε. Δοκιμάσαμε πέρυσι τη συνταγή, μας άρεσε …

Το περυσινό , με την ίδια συνταγή.
και φέτος ξανάφτιαξα χριστόψωμο με βούτυρο και αυγά και σας το
προτείνω. Άλλωστε την ημέρα των Χριστουγέννων δεν νηστεύουμε πια και μπορούμε να το απολαύσουμε στο πρωινό μας, ακόμη κι αν δεν είμαστε της παραδοσιακής ιεροτελεστίας που θέλει τον νοικοκύρη να το μοιράζει με το χέρι στα μέλη της οικογένειας. Δεν είναι πολύ γλυκό και μπορεί να καταναλωθεί με μαρμελάδα αλλά και με κάποιο τυράκι.

Υλικά:
Περίπου 640 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ήταν 4,5 κούπες)
40 γραμμάρια νωπή μαγιά (σαν ένα μεγάλο λουκούμι έλεγε η συνταγή) ή 3 φακελάκια των 7 gr ξηρή (Bλ. παρατηρήσεις)
½ κούπα γάλα χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου (όχι κατευθείαν από το ψυγείο)
1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουταλάκι γλυκού ξύσμα λεμονιού
1 κουταλάκι γλυκού ξύσμα μανταρινιού
(μπορούμε να βάλουμε μόνο το ένα είδος αλλά στην συνολική ποσότητα των τριών)
½ κουταλάκι γλυκού αλάτι
½ κούπα βούτυρο γάλακτος λυωμένο
4 αυγά
¾ κούπας ζάχαρη + 1 κουταλάκι του γλυκού γεμάτο
1 κρόκος αυγού και 2 κουταλιές γάλα για το άλλειμα της
επιφάνειας του χριστόψωμου

Επί το έργον:
Βάζουμε το γάλα με το κουταλάκι της ζάχαρης και τη μαγιά σε ένα μπολ και τη διαλύουμε εντελώς. Προσθέτουμε 2-3 κουταλιές από το
αλεύρι και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να
φουσκώσει.
Χτυπάμε στο μίξερ (καλό είναι και το μίξερ χειρός στην περίπτωσή
μας) τα αυγά με τη ζάχαρη να φουσκώσουν
και να ανοίξει το χρώμα τους και προσθέτουμε το ξύσμα των εσπεριδοειδών.
Βάζουμε και το μείγμα της μαγιάς και
ανακατεύουμε στο εξής με το χέρι.
Προσθέτουμε το αλεύρι (μέσα στο οποίο έχουμε βάλει το αλάτι) ενσωματώνοντάς το λίγο
λίγο. Το μείγμα θα κολλά στα χέρια μας.Δεν χρειάζεται όμως άλλο αλεύρι. Μόλις προσθέσουμε το λυωμένο
βούτυρο θα αρχίσει να «στρώνει». Διπλώνουμε και ξαναδιπλώνουμε τη ζύμη μέχρι να
απορροφηθεί το βούτυρο και την αφήνουμε σκεπασμένη με μεμβράνη και μετά με μια πετσέτα σε ζεστό μέρος χωρίς ρεύμα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Την πατάμε με τις γροθιές μας να ξανακατεβεί και παίρνουμε τα 3/4 ως τα 2/3 της , τα απλώνουμε σε ένα ελαφρά βουτυρωμένο ταψάκι με
διάμετρο 26-28 νούμερο ή σε τσέρκι που βάζουμε σε λαμαρινάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και στρώνουμε την
επιφάνειά της.
Με την υπόλοιπη, φτιάχνουμε ένα σταυρό που τον κολλάμε πάνω στο
ψωμί μας . Πιέζουμε ένα καρύδι στο κέντρο και στολίζουμε με ότι άλλα σχέδια θέλουμε.

Αφήνουμε το ψωμί να μας να ανεβεί. Σχεδόν διπλασιάζεται σε όγκο.
Όταν είναι έτοιμο, ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς . Διαλύουμε
τον κρόκο στο γάλα και με ένα πινελάκι αλείφουμε προσεκτικά το ανεβασμένο
χριστόψωμο.

Όταν σβήσει το φωτάκι του φούρνου βάζουμε στη μεσαία σχάρα το ψωμί
μας και το ψήνουμε για 50 περίπου λεπτά. Στο ενδιάμεσο χρειάζεται να το
σκεπάσουμε με χαρτί κουζίνας για να μην καεί η επιφάνειά του.
Το αφήνουμε να
κρυώσει.Αν θέλουμε τυλίγουμε γύρω του μια χριστουγεννιάτικη κορδέλα αλλά δεν χρειάζεται άλλη διακόσμηση. Αν το φτιάξουμε 2-3 μέρες πιο μπροστά το τυλίγουμε σε διαφανή μεμβράνη.
Παρατηρήσεις:
1)
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξηρή μαγιά. Η
αντιστοιχία που χρησιμοποιώ είναι 2:1 σε βάρος, δηλαδή 20 γραμμάρια ξηρής
μαγιάς (καλή λύση είναι 3 φακελάκια των 7gr) αντί 40 νωπής.Τότε θα προσθέσουμε το γάλα στα αυγά που χτυπήσαμε με τη ζάχαρη και την ξηρή μαγιά στο αλεύρι.
2)
Μπορούμε να επισπεύσουμε τη διαδικασία κάνοντας
τα ανεβάσματα στο φούρνο: ανάβουμε το φούρνο στους 50 βαθμούς και τον σβήνουμε μόλις σβήσει το φωτάκι ένδειξης της θερμοκρασίας. Βάζουμε το μπολ με τη ζύμη σκεπασμένο
με μεμβράνη και περιμένουμε να ανεβεί.
3)
Μπορούμε ακόμη να κάνουμε αργό ανέβασμα. Δηλαδή
να αφήσουμε τη ζύμη στο ψυγείο για ένα βράδυ. Αυτή θα ανεβεί πιο αργά . Την επομένη την αφήνουμε σε
θερμοκρασία δωματίου και ολοκληρώνεται το ανέβασμά της. Εγώ φέτος έκανα αργό
ανέβασμα στη δεύτερη φάση γιατί ζύμωσα πολύ αργά το βράδυ το χριστόψωμό μου και
δεν είχα αντοχή να περιμένω να ανεβεί για να το ψήσω. Το έβαλα λοιπόν στο
ψυγείο μετά το πλάσιμο και το στόλισμα (είχε μάλιστα ανεβεί λίγο) και το έψησα
την επομένη αφού ήρθε σε θερμοκρασία δωματίου και ανέβηκε κι άλλο.
4)
Οι παλιές νοικοκυρές στόλιζαν το χριστόψωμο με
στοιχεία της καθημερινότητάς τους. Πουλιά , λουλούδια, ζώα , δέντρα, φύλλα
ελιάς και αμπελιού και άλλες παραστάσεις διακοσμούσαν χριστόψωμα- έργα τέχνης ,
χωρίς βέβαια να παραλείπεται ποτέ ο σταυρός. Αν έχετε υπομονή στολίστε το δικό
σας. Επίσης σε πολλά μέρη δεν κόβουν το χριστόψωμο με μαχαίρι παρά μόνο με το
χέρι.

Φτιάξτε φέτος χριστόψωμο! Όχι κατ’ ανάγκην με κάποια από τις
δικές μου συνταγές αλλά φτιάξτε
χριστόψωμο για το καλό, για το έθιμο, για να μυρίσει το σπίτι Χριστούγεννα!
Στολίστε το με υπομονή και αγάπη και μοιραστείτε το με τους αγαπημένους σας.

Καλά Χριστούγεννα!

loading...

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY